اوتیسم که خلاصه شده ی اختلال طیف اوتیسم است، در میان کودک ها شایع و رایج است و طیفی از اختلال های عصبی رشدی است که خودش را با اختلال ایجاد کردن در عملکرد های اجتماعی و ارتباطی در فرد نشان می دهد.
توجه و دقت کردن به این که کودک اوتیسمی از نظر سطح عملکردی او با دیگران خیلی متفاوت است واجب و ضروری است، در نتیجه به والدین یا پرستار کودک اوتیسمی همواره توصیه می شود که این تفاوت ها را درک کنند و با شناخت آن ها در راه رشد کردن و درمان شدن به جلو بروند، این اختلال یک اختلال شایع در میان کودکان است، در این مقاله به تشریح کردن و توضیح دادن نشانه ها، علت ها و روش های پیشگیری از اوتیسم در کودکان گفت و گو کرده ایم.
برای پرستاری از این کودکان باید صبر و آرامش بیشتری نسبت به پرستاری از سایر کودکان داشت، پرستاری کردن از این کودکان می تواند برای پرستاران هم از نظر احساسی و هم از نظر جسمی سخت باشد، خصوصا اگر پرستار کودک نتواند اعتماد کودک را برای همراهی و همکاری به دست آورد در پرستاری کردن از او با مشکلات جدی رو به رو خواهد شد.
آشنایی با علائم و نشانههای اوتیسم
نشانه های این اختلال میتواند از کودکی به کودک دیگر متفاوت باشد، اما بیشتر موارد زیر را جزء شایعترین علائم اختلال طیف اوتیسم میدانند:
- تمرکز شدید روی یک موضوع خاص
- عدم واکنش به شنیدن اسم
- عدم درک نشانههای اجتماعی
- انجام دادن حرکات تکراری
- حالت غیرطبیعی بدن یا صورت
- لحن غیرعادی صدا
- اجتناب از برقراری تماس چشمی با دیگران
- اختلالات رفتاری
- ناتوانی در درک کلمات
- دیر به حرف افتادن
- اختلال یا مشکل در یادگیری
- عدم مشارکت در بازی با همسالان
- گفتن کلمات یا عبارات تکراری
- بروز رفتارهای خود آزار
- اختلالات خواب
- انزوای اجتماعی
- بروز واکنشهای غیرمعمول در تعاملات اجتماعی
- استفاده از کلمات یا عبارات عجیب و غریب
شدت این نشانه ها در بین این کودکان خیلی متفاوت است، همچنین همه ی کسانی که به اوتیسم مبتلا می شوند همه ی این علائم را تجربه نخواهند کرد.
علائم اوتیسم در نوزادی چیست؟
اختلال عصبی اوتیسم در ظاهر فرد هیچ اثری ندارد، به همین دلیل تشخیص دادن آن در سن زیر ۱ سال غیر ممکن است، در واقع این اختلال بر برقراری ارتباط نوزاد با دیگران و دنیای اطراف اثر گذار است، این اختلال یک اختلال طیفی است چون علائم آن در کودکان می تواند خیلی متفاوت باشد.
برای همین برای مراقبت کردن از این کودکان به والدین آن ها توصیه می کنند که حتما زیر نظر پزشک باشند یا از تجربه ی یک پرستار کودک متخصص در این زمینه استفاده کنند، با توجه به مواردی که گفته شد چند علامت و نشانه وجود دارد که زمانی آن ها را مشاهده کردید باید برای تشخیص آن نزد پزشک بروید.
در ادامه نشانه های اوتیسم در نوزادان را بررسی می کنیم، اگر دیدید که کودک شما در مقایسه با کودکان هم سال خود تفاوت رشدی دارد اهمیت دارد که با یک پزشک متخصص یا پرستار کودکی که در این زمینه تجربه دارد صحبت کنید.
علائم اوتیسم در نوزادان
- اولین نشانه اوتیسم کم بودن تماس چشمی کودک با والدین است
- پاسخ ندادن به صداها هنگامی که اطرافیان نام کودک را صدا می زنند
- کاهش احساسات در حالت چهره
- تاخیر در یادگیری کلمات ساده
- پسرفت رشدی
علت اوتیسم چیست؟
از آنجایی که اوتیسم ویژگی های خاصی دارد و میتواند در کودکان مختلف علائم متفاوتی را ایجاد کند، پزشکان معتقدند که دلایل گوناگونی برای ایجاد آن وجود دارد، در اینجا نگاهی اجمالی به علل احتمالی که ممکن است در ایجاد اوتیسم نقش داشته باشد انداختهایم:
- ژنتیک
- قرار گرفتن مادر در زمان بارداری در معرض برخی از سموم محیطی مانند سموم موجود در هوای آلوده و سموم موجود در آفت کش ها
- بیماری های کروموزومی، مانند توبروس اسکلروزیس یا سندرم شکننده
- مصرف برخی از داروها در دوران بارداری مانند تالیدومید و والپروئیک اسید
- سن بالای والدین
- وزن کم نوزاد هنگام تولد
- کاهش اکسیژن خون نوزاد در هنگام تولد
- به دنیا آمدن از مادر مبتلا به دیابت، چاقی یا برخی از بیماری های نقص سیستم ایمنی
- ابتلای نوزاد به برخی از اختلالات ایمنی، بیماری های متابولیک و تفاوت های ارتباطی مغز
البته هنوز تحقیقات زیادی در مورد علل ایجاد اوتیسم وجود دارد، اما جالب اینجاست که علیرغم تحقیقات مداوم، محققان هم چنان معتقدند که واکسن ها باعث اوتیسم نمی شوند.
درک بیماری اوتیسم
اختلالات طیف اوتیسم گروهی از اختلالات هستند که با نقص در مهارت های اجتماعی، مشکلات ارتباطی، تاخیرهای شناختی و رفتارهای تکراری مشخص می شوند، به طور کلی، اوتیسم برای بسیاری از افراد به عنوان یک اختلال روانپزشکی تشخیص داده می شود، در واقع اوتیسم مراحل زیادی دارد و هر موقعیتی علائم متفاوتی دارد.
نکاتی برای پرستاری از کودکان اوتیسمی
با توجه به گزارشی که مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها داده است، نشان می دهد که ۱ کودک از ۱۵۰ کودک در سن ۸ سالگی نوعی اختلال اوتیسم دارد، این باعث می شود که پرستاران در مواردی با کودکان اوتیسمی مواجه شوند، در این مقاله مرکز خدمات پرستاری تندیس تندرستی چند توصیه و استراتژی برای موفقیت در این راه ارائه شده است.
۱٫ یک محیط امن برای کودک فراهم کنید
کودکان دارای اوتیسم خیلی زود تحریک می شوند، بنابراین اگر می خواهید روی آن ها معاینه فیزیکی انجام دهید، آن ها را به یک اتاق آرام ببرید، سعی کنید هیچ وسیله ی پزشکی که اضافه است در اتاق نباشد، هر چقدر حواس کودک مبتلا به اوتیسم کمتر پرت شود، کار شما آسان تر خواهد بود، توصیه ی دیگری که برای ایجاد یک محیط آرام بخش داریم تاریک کردن اتاق و تنظیم دمای اتاق است.
۲٫ ابتدا با والدین کودک صحبت کنید
قبل از این که پرستاری از کودک مبتلا به اوتیسم را شروع کنید درباره ی خصوصیت ها و ویژگی های خاص کودک از والدینش بپرسید، هرچقدر شما بیشتر با شرایط کودک آشنا باشید کار پرستاری آسان تر می شود و همینطور شرایط برای کودک بهتر می شود، گرفتن تاریخچه پزشکی کودک، کار ها و فعالیت هایی که به کودک کمک می کند و بهترین راهی که می توان با کودک ارتباط برقرار کرد، از مهم ترین مواردی هستند که باید از والدین کمک سوال شود.
۳٫ همراهی والدین در روزهای اول پرستاری
برای پرستاری از این کودکان والدین باید بیشتر همراهی کنند، کودکان اوتیسمی خیلی سخت به پرستار اعتماد می کنند و با او ارتباط می گیرند، پس وقتی پرستار تازه شروع به کار می کند خوب است والدین حضور داشته باشند و همراهی کنند، در ادامه خانواده این کودکان باید به شکل موثر و خوبی در راه نگهداری از کودک همراهی کنند.
۴٫ از روبرو با کودکان اتیسمی صحبت کنید
زمانی که دارید از کودکان اوتیسمی مراقبت می کنید، کار ها را انجام می دهید و با او ارتباط برقرار می کنید دقیقا رو به روی او و هم سطح با او قرار بگیرید، این کودکان با افرادی که دقیقا رو به روی چشم انداز آن ها باشند ارتباط بهتری می گیرند، همچنین از بالا یا پایین به کودک نگاه کردن باعث می شود سخت تر اعتماد کنند.
۵٫ مراقب رفتار و اعمالتان در اطراف کودک باشید
کودکانی که به اوتیسم مبتلا هستندنیاز جدی دارند که در اطرافیان آن ها همبستگی و آرامش وجود داشته باشد، پس هر رفتار تند و ناسازگار می تواند خیلی راحت باعث تغییرحالت کودک و زیاد شدن استرس او شود.
۶٫ برنامهریزی منظم داشته باشید
کودکان اوتیسمی با برنامه ریزی منظم و منسجم بهتر هماهنگ می شوند، پس یک برنامه ریزی منظم، کار پرستاری از این کودکان را آسان تر می کند، در این شرایط اگر مجبور شدید در برنامه او تغییر ایجاد کنید، قبل از زمان وقوع مسئله را به کودک بگویید.
. به رفتارهای خوب پاداش دهید
پاداش دادن به کودک مبتلا به اوتیسم به خاطر رفتار مثبت او خیلی موثر است، این کار اضافه بر این که اعتماد کودک به پرستار را بیشتر می کند باعث می شود انگیزه ای شود برای کودک تا رفتارش را همیشه درست کند، به این نکته دقت کنید که پرستار کودک اوتیسمی باید سطح آمادگی، دانش، خلاقیت، صبر و حتی حس شوخ طبعی بالایی داشته باشد، اگر این موارد در رفتار پرستار نباشد می تواند به تنش های نامطبوع برای کودک منجر شود.
پرستار کودک در آموزش کودکان اوتیسمی چه نقشی دارد؟
کودکانی که به بیماری اتیسم مبتلا هستند مانند سایر کودکان به آموزش نیاز دارند، کودکان نرمال می توانند موارد مختلفی را به صورت غیرمستقیم از محیط آموزش ببینند، کودکان اتیستیک نیاز دارند که به صورت مستقیم آموزش ببینند، پرستار کودک اوتیستیک کلیه موارد را با زبانی ساده و واضح به او می آموزد.
آیا روشی برای درمان اوتیسم وجود دارد؟
بعضی از راه ها و استراتژی های گفته شده در این مقاله احتمال دارد به کودکان اوتیسمی کمک کند تا مهارت های بیشتری را یاد بگیرند و حتی بتوانند کار های روزمره ی خود را بدون کمک پرستار انجام دهند، از جایی که ویژگی های افراد اوتیسمی خیلی متنوع است، رویکرد چند وجهی معمولا بهترین و موثرترین درمان برای این کودکان است، پزشکان معمولا با توجه به نشانه های کودک، یک یا چند مورد از درمان های زیر را برای کم کردن علائم این بیماری پیشنهاد می کنند:
- درمان شناختی رفتاری
- درمانهای مدیریت رفتار
- آموزش مهارتهای اجتماعی
- گفتار درمانی
- فیزیوتراپی
- کار درمانی
- مصرف دارو
- مداخلات آموزشی
- تغذیه درمانی
گفتار درمانی پرستار کودک اتیسمی
گفتار درمانی از درمان های اصلی کودکان اوتیستیک است، از آن جایی که این کودکان در ارتباط اجتماعی و تکلم شان مشکل دارند مهم است که پرستار کودک بتواند مهات های لازم در رابطه با گفتار درمانی را داشته باشد، روش های گفتار درمانی که پرستار از آن ها استفاده می کند مطابق با اختلالات تکلم کودکان، سن کودک و علاقه ای که دارد دریافت می شود، پرستار موظف است واژه های درست را ایجاد کرده و تلفظ کند و بتواند به صورت تصویری و غیر کلامی با کودک ارتباط برقرار کند، ضمن این که پرستار موظف است که به کودک برای ارتباط با دیگران کمک کند و به او آموزش می دهد که مفهوم کلمات دیگران را بفهمد و بتواند خود را کنترل کند.
دفتر خدمات پرستاری در منزل تندیس تندرستی
به واسطه قرارداد با پزشکان مطرح در استان خراسان رضوی با ارسال پزشکان عمومی و متخصص به منازل جهت ویزیت در منزل از اتلاف وقت و زمان شما عزیزان در صف مطب ها و دردسر نوبت گیری بی نیاز می کند.
شماره تماس جهت هماهنگی با کارشناسان ما :
ثابت دفتر:
0 دیدگاه