خدمات پرستاری در مشهد
بیماری ALS چیست

بیماری ALS چیست؟

یک بیماری عصبی پیشرفته است که رفته رفته باعث زوال تدریجی سلول های عصبی می شود. که کار آن کنترل حرکت ماهیچه ها است. وقتی بیماری عود می کند به تدریج توانایی کنترل حرکت ماهیچه هایشان از بین می رود. به عبارت دیگر، با گذشت زمان شخص مبتلا، آرام آرام قدرت های حرکتی خود را از دست می دهد. البته قدرت فکری و حافظه این اشخاص معمولا تحت تأثیر این بیماری قرار نمی گیرد.

علائم بیماری ALS عبارتند از:

ضعف و تحلیل رفتن ماهیچه ها در ناحیه دست و پا، ماهیچه های تنفسی و گلو و زبان.

انقباض، گرفتگی و کوفتگی ماهیچه ای در کنار خستگی زود هنگام ماهیچه ها

تکلم با سرعت کم چنان که رفته رفته درکش برای دیگران سخت و سخت تر می شود.

دشواری در تنفس و بلع تا جایی که ممکن است به بروز حالات خفگی بینجامد.

خندیدن یا گریستن بی اراده، ناگهانی و لاینقطع

تغییر شیوه راه رفتن و در نهایت از دست دادن توانایی راه

دوره بیماری ALS:

افراد مبتلا به ALS به طور میانگین سه تا پنج سال پس از بروز علائم بیماری زنده می مانند، اما این قانون کلی درباره همه مبتلایان صادق نیست. شواهد نشان می دهد برخی مبتلایان بیش از ۵ سال و حتی به مدت ۱۰ سال پس از بروز نخستین علائم نیز زنده مانده اند و سپس جان خود را از دست داده اند.

پیشگیری و درمان بیماری ALS:

متأسفانه تاکنون هیچ راهی برای پیشگیری از ALS و نیز درمان آن پیدا نشده است. ظاهرا سازمان غذا و داروی آمریکا تنها یک دارو را برای مصرف این بیماران تأیید کرده که فقط در برخی مبتلایان مؤثر است و عمرشان را تا حدی افزایش می دهد.

تعدادی دارو نیز ممکن است به مهار علائم ALS کمک کنند. برای نمونه داروهای مسکن و نیز شل کننده های ماهیچه ای می توانند درد ناشی از اسپاسم یا گرفتگی ماهیچه ای را تا حدی تسکین دهند.

بیماری ALS در نهایت بر ماهیچه هایی که مسئولیت تنفس، بلع و سایر فعالیت های حیاتی بدن را به عهده دارند تأثیر می گذارد. و در نتیجه سرانجام به مرگ منجر خواهد شد، اما فراموش نکنیم که پژوهش های بسیاری برای یافتن علت و درمان این بیماری همچنان در جریان است و نیز این را هم فراموش نکنیم که استثنا ممکن است برای هر فرد دیگری غیر از هاوکینگ هم رخ دهد.

چند نکته مهم برای بهبود تنفس در بیماران مبتلا به اسکلروز جانبی آمیوتروفیک

نفس کشیدن به عملکرد مناسب ریه‌ها و همچنین عضلاتی که باعث حرکت کردن قفسه سینه و ریه‌ها می‌شوند ارتباط دارد عضلات مخصوص نفس کشیدن عبارتند از دیافراگم که یک عضله بزرگ است و قفسه سینه را از شکم جدا می‌کند و در هنگام نفس کشیدن مورد استفاده قرار می‌گیرد و عضلات بین دنده‌ها. اسکلروز جانبی آمیوتروفیک اغلب عضلاتی که در نفس کشیدن نقش دارند را درگیر می‌‌کند و باعث بروز اختلال در نفس کشیدن یا نارسایی تنفسی خواهد شد. برخی از نکات مهم در خصوص بهبود تنفس در بیماران مبتلا به اسکلروز جانبی آمیوتروفیک به شرح زیر می‌باشد:

 تغذیه:

  • پس از غذا خوردن دراز نکشید.
  • از خوردن وعده‌های غذایی پرحجم خودداری کنید زیرا پرخوری باعث می‌شود دیافراگم به طور کامل باز نشود.
  • توجه کردن به سلامت تغذیه برای حفظ توانایی عملکردی مطلوب و عضلاتی که در نفس کشیدن نقش دارند و اهمیت بسیار زیادی دارد.

 خوابیدن:

  • در هنگام خواب چند عدد بالش زیر سر خود قرار دهید تا سر شما در زاویه ۱۵ تا ۳۰ درجه قرار بگیرد و به این ترتیب به اعضای شکمی داخل دیافراگم کمک شود.

 چگونه متخصص ریه به بهبود تنفس کمک می‌کند؟

متخصص تنفس و ریه می‌‌تواند در زمینه‌های زیر به شما کمک کند:

  • بررسی قدرت عضلات تنفسی به منظور تشخیص علائم اولیه ضعف عضلانی

ارائه وسایل کمکی برای تنفس بهتر از قبیل دستگاه ساکشن به منظور تمیز کردن دهان و گلو، استفاده از اسپری مخصوص تنفس، سیستم تهویه غیر تهاجمی ‌و تجویز واکسن آنفولانزا و واکسن پنومونی


دفتر خدمات پرستاری در منزل تندیس تندرستی به واسطه قرارداد با پزشکان مطرح در استان خراسان رضوی با ارسال پزشکان عمومی و متخصص به منازل جهت ویزیت در منزل از اتلاف وقت و زمان شما عزیزان در صف مطب ها و دردسر نوبت گیری بی نیاز می کند.

شماره تماس جهت هماهنگی با کارشناسان ما :

۰۹۱۵۲۲۶۶۴۹۹

۰۹۳۳۸۲۹۳۰۰۰

ثابت دفتر:

۰۵۱۳۸۵۸۵۹۶۰

0 دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *